Willy Schermelé

kinderboekenschrijver en -illustrator

Header

Leven

Willy Schermelé (1904-1995) begint haar carrière in de jaren twintig als actrice, maar zonder veel succes. Vanuit de coulissen van het Flora Theater in de Nieuwe Amstelstraat maakt ze haar eerste karikaturen van revuesterren als Wiesje Bouwmeester.
Daarna ontwikkelt ze zich bij De Telegraaf en andere kranten als mode- en striptekenaar, een nieuw genre in die tijd. Ze schrijft en illustreert kinderboekjes, waarvan sommige om hun stereotypering nu niet meer zouden kunnen, zoals Het grote negerboek. Haar doorbraak komt met het muizenboek De avonturen van Speksnoetje in 1940. In de oorlog illustreert ze Hans en Grietje, Klein Duimpje en andere sprookjesboeken en slaat daarna haar vleugels uit naar Engeland, waar de uitgevers ‘minder krenterig zijn als hier’, aldus Willy Schermelé in gesprek met Susanne Boer.

Ze maakt tekeningen voor Goldilocks and the Three Bears en Enid Blyton’s Good Morning Book. Maar aan Schermelé’s buitenlands avontuur komt in 1957 een vroegtijdig einde, zo blijkt uit haar briefwisseling met uitgevers, omdat haar man, de jongensboekenschrijver Henri Taal, ongeneeslijk ziek is. Terug in Nederland biedt ze bij ondermeer Margriet en de Libelle haar diensten aan ‘als schrijfster en tekenaar voor vrouwen en kinderen’. Maar steeds krijgt ze nul op het rekest. Nauwkeurig houdt ze lijstjes bij met de reproducties maar ook originelen die ze als voorbeeld met haar brieven meezendt. Om te overleven tekent Schermelé kerstkaarten voor enkele grote Engelse uitgevers van wenskaarten, totdat het tij keert met de zeer succesvolle Winkie kinderboekenreeks.

Wordt uitgebreid